Konklusjonene først:
- Jeg kommer neppe til å gjøre alt dette på samme måte igjen. Det tok alt for mye tid for det jeg fikk ut av det. Den smakte godt, men med så mye tid lager jeg heller noe annet.
- Noen av stegene tar jeg til meg, og kommer til å bruke fremover; særlig:
- Kjøttdeig er grovt kjøtt som er malt; og på samme måte som at grytekjøtt blir bedre når den er kokt lenge, er kjøttdeig også bedre når den får kokt seg mør. Heston sine 8 timer kommer til å bli erstattet med 1,5 timer i trykkoker fremover.
- Bruk flere typer kjøtt; skulle ha prøvd både kjøttdeig og svinekjøtt i terninger.
- Kjøtt og saus skal ikke nødvendigvis koke like lenge. Jeg kommer til å lage tomatsausen uavhengig av kjøttkokingen.
- Urter har forskjellige karakteristika. Laurbærblad gir mye god smak når den kokes lenge; selleriblader, persille og taragon gir mye aroma, som også forsvinner om man koker det; så disse må i helt til slutt.
- Stjerneanis stekt med løk fremhever den gode kjøttsmaken.
- Fiskesaus funker glimrende for å fremheve smaken.
- Smake til med smør, eddik, salt, pepper og sukker til slutt
- Kjøpe en oksehale, skjære av kjøttet og lage kjøttdeig av det (dette gjorde jeg ikke)
- Lage saus fra ferske tomater: alt for mye jobb; selv om tomatvannet ble godt. Kjøper heller gode hermetiske tomater!
Oppskrift
Del 1: Kjøttsaus | |
2 ss olje 500 g løk 1 stjerneanis 1 dl. Hvit vin | Finhakk løk og stek det med stjerneanis på middels varme til helt mørt, ca. 10 – 20 min. Knus gjerne anis og ha i en krydderholder eller i muslin. Jeg hadde min i hel, og plukket bitene ut etterpå. Ha i en kasserolle.Kok ut pannen med vin og ha i kasserollen |
4 fedd hvitløk 400g løk 400g gulrøtter 300g selleri ½ dl. olje | Denne delen heter “Soffrito”Finhakk grønnsakene og stek på middels varme til mørt. Sjekk at løken ikke lenger har rå smak. Ha i kasserollen |
500g kjøttdeig av elg 500g svinekjøtt 6 dl. Hvitvin 5 dl. melk | Skjær svinekjøttet i terninger og brun alt kjøttet i små porsjoner, så det steker, fremfor å koke. Ha i kasserollen sammen med vinavkoket fra stekepannen.Ha i melk og nok vann til at alt er dekket med veske.Kok dette i 6-8 timer (eller ca. 1,5-2 timer i trykkoker) |
Del 2: Tomatkompott | |
2 kg. Tomater 1 ts salt | Skjær et kryss i tomatene og ha dem i kokende vann i 10 sekunder ha dem så over i isvann, og skrell av skinnet. Skjær dem i båter og ta ut innmaten. Ha denne i en sil, og strø salt over, for å trekke ut tomatvannet. Dette tar ca. 20 minutter. Kast så frøene og ta vare på vannet. |
6 fedd hvitløk 350g løk 2 ts. Korianderfrø 2 stjerneanis 6 nellik 10 dråper tabasko 10 dråper thai fiskesaus 3 ts Worchestershire sauce 2 ss ketchup 60ml sherry eddik 7 stilker timian 1 laurbærblad | Finhakk løk og hvitløk og stek det i olje til mykt, men ikke brukt. Grovknus koriander og ha det i en krydderbeholder sammen med anis og nellik. Ha i med løken.Grovhakk tomatene, og ha i sammen med tomatvannet og resten av ingrediensene. La det småkoke i 2 timer. |
2 dl. Olivenolje (eller mindre) | For å få en stekt smak på tomatene, varm olje i en kjele, og ha så tomatkompotten i. Stek kompotten på høy varme i 10 – 20 minutter. Ta av ekstra olje som ligger på toppen til slutt. Ha denne til side til bruk i salter, eller som pynt på tallerkenen. |
Del tre: ferdigstilling | |
Kjøttsaus fra over Tomatkompott fra over Urtebunt av: 6 taragon blader 4 persilleblader selleriblader Revet parmesan Smør Sherry eddik Salt og pepper | Kombiner kjøtt og tomatkompott og la det småkoke i 2 timer.Har du laget nok til å fryse (og med 10 timer koking, håper jeg det!) sett dette til side nå, og frys det.Ta sausen av varmen og rør inn ca. 1 ss smør pr. Person saus. Ha i urtebunten og la det trekke i 5 minutter. Rør forsiktig.Smak til med eddik, salt og pepper. Ikke vær redd for å bruk eddik! |
Spagetti Salt | Kok pastaen i nok vann, og beregn ca. 10 gram salt pr liter vann.Server! |
Jeg er ikke førstemann til å prøve ut denne oppskriften, heller ikke den første som lager et blogginnlegg av det. Jeg tok inspirasjon fra disse to sidene:
http://www.insearchofheston.com/2011/06/spaghetti-bolognese/
http://kokrobin.wordpress.com/2008/06/04/spaghetti-bolognese/
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar